Google tilbyder fortrolighed i emails

Den nye funktion for at beskytte fortrolig information

Som Gmail-bruger vil man snart have muligheden for at beskytte fortrolige data mod at blive delt. Hvis man sender en email med den nye funktion ”Confidential mode ” (Dansk : Tystystilstand) vil modtageren ikke have muligheden for at kopiere, videresende, downloade eller printe indholdet og vedhæftede filer. Senderen kan fastsætte udløbstidspunkt, tilbagekalde beskeden på et hvert tidspunkt og endda forlange brug af en kode der bliver tilsendt med SMS som verifikation. Alle disse funktioner giver kontrol over, hvad der sker med de sendte emails. Det er dog vigtigt at huske, at modtager stadigvæk vil være i stand til at tage billeder eller screenshots af beskedens indhold og vedhæftede filer. 

Tidligere i år annoncerede Google at funktionen går i beta og fra den 25. juni 2019 vil alle brugere have mulighed for at bruge den. Funktionen vil blive aktiveret hos alle brugere, men hvis man ønsker det, kan man nemt slå det fra igen. 

Sådan kommer du i gang

Vær opmærksom på, at hvis man bruger Gmail med en arbejds- eller skole-konto er administratoren i stand til at aktivere og deaktivere confidential mode. 

Hvis du vil sende en email via confidential mode:

  • Åbn Gmail på computeren eller Gmail-Appen på Smartphone eller Tablet. 
  • Gå til compose for at skrive en ny email. 
  • Aktiver confidential mode:
    • PC: Klik på ikonen nederst til højre.
      • Skulle du allerede have gjort dette, klik på Edit, nederst i emailen. 
    • Android & iPhone: Tryk på More øverst til højre -> confidential mode og aktiver det.  
      • Skulle du allerede have gjort dette, tryk på Edit, nederst i emailen. 
  • Nu kan du fastlægge udløbstidspunkt og brugen af en kode, der kan tilsendes via SMS. Tidspunktet og koden gælder både emailen og eventuelle vedhæftede filer. 
    • Hvis du vælger ”No SMS passcode” vil modtageren være i stand til at åbne emailen direkte via Gmail. Modtagere der ikke bruger Gmail vil få tilsendt en kode via email.
    • Hvis du vælger ”SMS passcode” vil modtageren få en kode via SMS, der bruges til at åbne emailen. Vær opmærksom på at angive modtagerens nummer, ikke din egen. 
      • Dette sikrer, at kun personen der burde modtage emailen også kan åbne den, selvom der kunne være andre der har tilgang til kontoen. 
  • Tryk på Save for at gemme dine indstillinger.

Hvis du gerne vil kalde emailen tilbage inden udløbsdatoen:

  • Åbn Gmail på din computer
  • På venstre side, klik på Sent
  • Åbn den email du gerne vil kalde tilbage
  • Klik på Remove Access

Hvis du vil åbne en email der blev sendt med google confidential mode:

  • Du kan se emailen og vedhæftede filer inden udløbstidspunktet eller senderen kalder emailen tilbage. 
  • Du kan ikke kopiere, downloade, printe eller videresende emailen eller vedhæftede filer.
  • Alt efter hvilke indstillinger senderen har valgt, er du måske nødt til at indtaste en kode der bliver tilsendt som SMS eller email.